Om gråsoner og ukultur

Vi har laget dette foredraget fordi vi ønsker å oppklare og besvare uklarheter og spørsmål som har oppstått i MeToo-debatten. Vi brenner nemlig genuint for å ivareta og styrke relasjonene oss mennesker imellom. Vi tror de alle fleste mennesker – både kvinner og menn – har gode intensjoner og et genuint ønske om å være et godt medmenneske.

Vi tror ikke at alle menn, innerst inne, skulle ønske de styrte verden alene, og at kvinner gjør seg best bak kjøkkenbenken eller som villige sekretærer i korte skjørt. Joda, noen føler det nok slik. Og ja, noen (både kvinner og menn) synes sikkert det er spennende å fantasere slik av og til. Likevel tror vi oppriktig at de fleste folk er ålreite folk. Vi tror mye av grumset som oppstår i relasjonene våre handler om at vi ikke vet nok om hvordan relasjoner fungerer og at det enda ikke finnes mange nok ledere som er klar over hvor viktig det er å oppfordre ansatte til å ivareta egne grenser og behov.

I våre foredrag snakker vi ikke mye om overgrep. Der er straffeloven klar. Vi snakker mer om – men allikevel ikke mest om – det som per definisjon er seksuell trakassering.

Vi snakker nemlig mest om gråsoner. Om ukultur.

Vi er svært opptatt av de situasjonene som er for «ubetydelige» eller «uskyldige» i seg selv til at den som opplever det som ubehagelig aldri føler at de har god nok grunn til å melde i fra. Når slikt får eksistere over tid, fører det nesten alltid til sterk mistrivsel, sykemelding eller oppsigelse. Dette kunne vært unngått med en arbeidskultur som applauderer at ansatte ivaretar seg selv. Mye kunne vært annerledes med en ledelse som oppfordrer ansatte til å si i fra om egne grenser og behov, og der det råder et klart budskap om at individets behov må ivaretas for at fellesskapet skal fungere optimalt.

Det er som jeg sier til datteren min på 3 år: «Dine behov er like viktige som alle andres – og andres behov er like viktige som dine. Du har både rett og plikt til å si i fra om det som er ubehagelig for deg, samtidig som du skal lytte, respektere og takke for tilliten(!) når andre gjør det samme.»

I en tid som stadig blir mer automatisert, blir relasjonskompetanse mer og mer viktig. For å bli god på det, er jeg nødt til å være ærlig med meg selv om hva mine mentale og emosjonelle mønstre er og hvordan det påvirker meg i møte med andre mennesker. Dette påvirker også hvordan jeg takler feedback, hvor kompetent jeg er på mellommenneskelig kommunikasjon, samt hvor bevisst jeg er på kvaliteten i denne.

Vi er opptatt av at arbeidsplasser skal tørre å snakke mer om både trakassering og ukultur. Som læreren min, Dora sier, «Når man skinner sola på trollet så sprekker det». Det å tørre å snakke om de «kleine» tingene er viktig for et sunt arbeidsmiljø.

En kommentar om “Om gråsoner og ukultur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s